ПЛАНИРАНА ПРЕДАВАЊА ИЗ ВЕРОНАУКЕ

Удружење српско-руског пријатељства из ветерника у циљу реализације планираних задатака усклађених са Стаутом Удружења планира да одржи низ предавања из духовне сфере. Успостављени су контакти и планира се сарадња са Црквеном општином Ветерник и компетентним људима из области религије, да се одржи низ предавања из наведене области у Месној заједници у Ветернику.


Свесни смо да савремени свет срља у неко ново доба ( ,,Нови светски поредак,,) којег се ми појединци плашимо и не улива нам наду за будућност нас и наше деце. Изгубили смо идентитет, постајемо бројеви на бар коду, а ускоро ће да нас ,,чипују,,. Разум  који нам је господ Бог подарио не користимо како треба . намећу  нам теме за размишљање које се сваки дан понављају или се допуњавају путем средстава јавног информисања. трошимо овоземаљски живот трчећи за новцем да би преживели, а оно, назовимо га ,,слободно време ,, проводимо уз ТВ, Интернет (Facebook), кладионице и друге игре на срећу. Пратимо спортска дешавања, где појединци тј. институције обрћу огроман капитал, а ми од врхунских спортиста стварамо идоле, или тачније, прихватамо их као идоле. Преко Интернета скупљамо пријатеље као да нам је то хоби.Реалност је другачија, онај ко има три (права) пријатеља богат је човек.


Ако у неком тренутку сами себи поставимо питање ,,Који је смисао живота?,, одговор нећемо наћи.Схватићемо да нам нешто недостаје, у души нам влада празнина и унутрашњи немир.Нисамо филозофи или психолози да би дали прави (стручан) одговор на наведено питање, али мислимо да је то вера и љубав.


Овом свету и људима, а нарочито српском народу потребна је темељна духовна обнова. Недавно сам у друштву поставио саговорнику питање ,,Када си последњи пут видео да је неко поцрвенео, да се постидео?,,.Одговор је био непрецизан и везан за неко давно прошло време.Онда сам сватио да се и ја не сећам наведеног случаја из свог живота. Изгледа да је ова савремена ерозија новог доба поприлично нагризла морал, нестало је стида.Оно штоје морално, данас је АУТ, такав начин понашања је старомодан, везан за неке прошле векове.


Млађе генерације људи имале су срећу да могу у школи да изаберу да слушају, тачније да сазнају нешто више  о веронауци. Ми који припадамо старијој генерацији нисмо имали ту прилику да бирамо.Већина нас није имала прилику да научи то од родитеља.
Планиране Трибине имају за циљ, да они који не знају или мало знају, науче, а они којима теме о којима ће бити речи нису непознате,освеже своје знање као и да активно учествују у дискусији.


ПРЕДЛОГ ТЕМА
ЗА ТРИБИНЕ УДРУЖЕЊА СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА ВЕТЕРНИК

  1. Православље изнад Истока и Запада
  2. Историјски осврт на период успостављања и добијања статуса Србске Војводине (патријарх Јосиф Рајачић)
  3. Екуменизам – успех или промашај данашњег времена?!
  4. Путеви СВЕТОГ САВЕ (визије, идеје, задаци, подухвати!)
  5. СЕКТЕ – замке модерног доба ( ,,вуци у овчијој кожи,,)
  6. ПОЛИТИКА И ЦРКВА – у којој мери СПЦ треба јавно да иступа да би бранила националне интересе?
  7. ЖРТВОВАЊЕ – заборављена реч! (осветлити у контексту примера из националне историје)
  8. БОЖЈА ЧУДА – феномени који дају утеху раслабљенима
  9. СИРОМАШТВО – УГЊЕТАВАЊЕ – КАПИТАЛИЗАМ – САВРЕМЕНО РОБОВЛАСНИШТВО
  10. МОЛИТВЕ ХОЋУ А НЕ ЖРТВЕ – У СВЕТЛУ ХРИСТОВЕ ПОРУКЕ

Прва трибина са једном од наведених тема биће одржан око 20. октобра 2011.


Тачан датум биће објављен на Сајту Удружења и радију, док ће мештани Ветерника бити обавештени путем плаката.


Удружење српско-руског пријатељства позива све заинтересоване да присуствују трибини.

Милан Седлан, председник Управног одбора Удружења.

Повратак на врх