ВРБАС, 22.10. 2011. ГОДИНЕ

Представници Удружења српско-руског пријатељства Ветерник дана 22.10. 2011. Године присуствовали су Трећем сусрету Друштава српско-руског пријатељства Републике Србије одржаном у Врбасу, а по позиву Радољуба Ускоковића председника Удружења српско-руског пријатељства из Врбаса. Овом сусрету поред  бројних Друштава српско-руског пријатељстава из Србије и Удружења српско-руског пријатељства из Косовске Митровице , приситвовали су и званичници Руске делегације.

Програм је започео полагањем венаца на спомен обележје борцима Црвене армије, који је пропраћен и културним програмом.

Након тога, у свечаној сали СО Врбас одржан је округли сто са темом „Могућност унапређења сарадње друштава српско-руског пријатељства Републике Србије-улога Сабора“.


Поздравну реч свим присутнима упутили су Миљан Вујовић председник ИО удружења „Род“ из Врбаса, представник Општине Врбас и представник амбасаде Руске Федерације у Београду гдин ... Булдаков.

повратак на врх

Уводну реч је дала Олга Зорић представник Удружења српско-руског пријатељства „Руско срце“ из Земнуа. Указала је на неопходност повезивања свих друштава српско-руског пријатељства са територије Републике Србије у форми сабора, презентацију рада друштава путем медија и у том смислу формирање савета за односе са медијима чији би примарни задатак био успостављање што боље сарадње са медијским кућама на нивоу Републике Србије и на тај начин помоћи друштвима у презентацији свога рада јавности путем штампаних и електронских медија, као и њихово обавештавање о будућим  и протеклим догађајима. Истакла је да је у ту сврху неопходно направити једну веб страницу савеза на којој би била представљена сва друштва и друштва у оснивању и која би омогућила интерактиван однос  међу друштвима, али и са осталим грађанима. Надаље је указала на неопходност присуства свих постојећих друштава скуповима који имају било какву додирну тачку са Руском Федерацијом, не само због масовности таквих скупова већ и због препознатљивости и афирмације у јавности, повезивања српско-руских друштава са сличним друштвима у Русији и другим државама у којима постоје таква друштва, помоћи у склапању уговора о сарадњи у разним доменима људског рада, а превасходно на неопходност оснивања фонда који би помогао да се рад друштава у што већој мери афирмише, како би се надокнадили путни трошкови друштва слабијег материјалног статуса и организовале манифестације током читаве године, а новац приспео од спонзора и донација усмеравати ка друштвима чланицама сабора.

повратак на врх

Након овога је уследила дискусија пријављених учесника. Између осталих реч су узели представници друштава из Шабца, Панчева, Бечеја, представник нашег удружења Милан Седлан, Лаћарка, Свилајнца, Крушевца, Куле, Косовске Митровице и др.

 

Све похвале и честитке са овог скупа посебно су упућене Дејану Шкорбићу председнику омладинске секције Друшта српско-руског пријатељства „Острог“ из Бечеја који је у свом излагању указао на неопходност оснивања омладинских секција у свим друштвима из разлога што у Србији јачају прозападне организације које по његовом мишљењу лоше утичу на нашу омладину, наметањем антисрпских ставова, а што за резултат има да наша омладина постаје анационална, односно шири се анационални вирус.  Указао је и на заначај успостављања сарадње српске са руском омладином, а у циљу јачања српско-руских односа посебно у будућности, обзиром да су млади ти који треба да представљају друштво у будућности. Истакао је да је његово удружење већ написало Правилник о раду омладине, који су спремни да проследе и осталим друштвима.

повратак на врх

По завршетку округлог стола, сви присутни присуствовали су свечаном програму у част октобарских свечаности поводом ослобођења Града Врбаса од фашизма који је одржан у сали биоскоп„Југославија“ у Врбасу, да би потом присуствовали свечаној вечери у организацији домаћина.

повратак на врх